alternatieve voeding

Er zijn vier verschillende soorten alternatieve voeding dit zijn namelijk:

 

-Vegetarisch

-Veganisme

-Biologisch

-Macrobiotisch

 

 

Recept vegetarisch:

 

Broccoli en Bloemkool uit de oven:

 

Ingrediënten:

Voor 4 personen.

  • 1 grote bloemkool
  • 500 g broccoli
  • 3 bosuitjes, in ringetjes
  • 25 g maïzena                                
  • 5½ dl halfvolle melk
  • 75 g gruyère, cheddar of andere pittige kaas, geraspt
  • 1 ei, losgeklopt
  • 100 g vers broodkruim
  • 25 g walnoten, grofgehakt

Bereidingswijze:

Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:45min 

  1. Verwarm de oven voor op 190°C. Verwijder het blad van de bloemkool en snijd de roosjes van de stronk. Snijd de roosjes van de broccoli eveneens van de stronk. Blancheer de bloemkool- en broccoliroosjes 1 min. in een pan met lichtgezouten kokend water. Giet ze af.
  2. Doe de bosuitjes in de lege pan. Roer in een hittebestendige kom de maïzena met een beetje melk tot een glad papje. Voeg de rest van de melk toe aan de pan met de bosuitjes en breng hem aan de kook. Roer de helft van de kokendhete melk door het maïzenapapje en voeg dit mengsel vervolgens toe aan de resterende hete melk in de pan. Breng het mengsel onder regelmatig roeren weer aan de kook en roer tot een gladde saus.
  3. Neem de pan van het vuur en laat even staan. Roer dan de geraspte kaas, het losgeklopte ei en de helft van het broodkruim door de saus. Schep er de geblancheerde groenten door. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  4. Schep het groentemengsel in een ingevette ovenschaal. Strooi het resterende broodkruim en de walnoten erover. Bak de ovenschotel 20 min., tot de bovenkant goudbruin kleurt. Serveer direct.

Recept vegetarisch:

 

Pastasalade met spinazie en feta

 

Ingrediënten: voor 4 personen

  • 500 g Farfalle (vlinder-) pasta
  • 275 g spinazie, gescheurd
  • 50 g feta kaas, verkruimeld
  • 1 rode ui, gesneden
  • 200 g zwarte olijven, van pitten ontdaan en in stukjes gesneden
  • 6 eetlepels (90 ml) olijfolie extra vierge
  • 3 eetlepels (45 ml) balsamico azijn
  • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
  • sap van 1 citroen
  • 1 afgestreken theelepel vers gemalen zwarte peper

Bereidingswijze:

Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:25min 

  1. Verhit water met zout in een grote pan en kook de pasta al dente. Doe de spinazie in een vergiet. Giet het kookwater van de pasta af over de spinazie, zodat die licht gekookt wordt. Schud de vergiet om zoveel mogelijk water te verwijderen.
  2. Roer in een grote kom de pasta, spinazie, feta, rode ui en olijven door elkaar.
  3. Klop in een kleine kom de olie, azijn, knoflook, het citroensap en de peper op met een garde. Giet het mengsel over de salade en laat het twee uur in de ijskast staan voordat je het opdient.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Macrobiotische recepten:

Winters pompoen stampotje
 

Hoofdgerecht

Aantal personen: 4 personen

Voedingswaarde: 770 Kcal.

Bereidingstijd: 55 minuten

 

Ingrediënten:

1 (Butternut)pompoentje

3 à 4 dikke wortelen

 1 pastinaak

 1 grote ui

 1 bataat (zoete aardappel)

 1 kleine courgette

teentje knoflook

fijngehakte gember naar smaak

zout, peper, rozemarijn en peterselie (of andere kruiden naar smaak)

 

Bereiding:

Alle groenten snijden (vooral als je bio-pompoen gebruikt, kan je perfect de schil eraan laten) fruit de ui samen met de knoflook.
Voeg de andere groenten toe. De courgette doe je iets later dan de andere groente. Voeg de kruiden toe naar smaak.  Laat stoven op een zacht vuur met deksel op de pot. Probeer vooral niet te overhaasten, stoofpotjes zijn het lekkerst als ze langzaam kunnen garen.

 

 

 

Bloemkool-ovenschotel met linzen

 

Hoofdgerecht

Aantal personen: 4 personen

Voedingswaarde: 450 Kcal.

Bereidingstijd: 30 minuten

 

Ingrediënten:

een aantal aardappelen per persoon

een beetje rijstmelk

een kleine bloemkool

een pakje vegetarisch sojagehakt

wat sojasaus

muskaatnoot en kruidenzout

paneermeel

groene linzen

 

Bereiding:

Snij de bloemkool in hapklare roosjes, schil en snij de aardappelen. Beiden gaar stomen.

Stamp de gare aardappelen tot puree met een beetje rijstmelk en voeg kruidenzout en muskaatnoot toe naar smaak.

In een ovenschotel leg je eerst een laagje puree, daarboven de roosjes bloemkool. Strooi dan het pakje vegetarisch gehakt over het geheel en besprenkel met wat sojasaus. Nog een laagje puree (als je de puree niet te dik maakt gaat het makkelijker, het kan nuttig zijn om je puree in de onderste laag dikker te houden dan die van de bovenste laag ivm de stevigheid. Je kookt de linzen gaar en voegt deze daarna toe aan de ovenschotel.

 

 

 

 

Veganisme

 

Aardappeltaartjes:

 

Voor 4 a 5 personen

 

Ingrediënten:

·  400 gram aardappelen

·  2 bosuien

·  100 gram maïs

·  30 gram plantaardige margarine

·  snufje zout en peper

·  1 eetlepel uienpoeder

·  1 eetlepel knoflookpoeder

·  3 eetlepels edelgist of plantaardige kaas

 

Bereiding:

 

Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en stamp daarna de aardappelen fijn. Snij de bosui in grove ringen. Voeg de plantaardige margarine, zout, peper, ui- en knoflookpoeder toe. Voeg eventueel edelgist of plantaardige kaas toe. Mix het geheel.

Verdeel  het aardappelmengsel over een ingevette muffin vorm en bak voor 30 minuten op 180 graden. Pas de tijd aan als de aardappeltaartjes eerder/later gaar zijn.
Schep met een vork de aardappeltaartjes er voorzichtig uit.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

Speculaas havermout:

Voor 1 persoon

 

Ingrediënten:

 

·  250 milliliter amandelmelk

·  50 gram havermout

·  1 theelepel speculaaskruiden

·  ½ theelepel vanille extract

·  1 eetlepel agave siroop, optioneel

·  3 speculaasjes

 

Bereiding:”

Breng de amandelmelk aan de kook in een pannetje en voeg de havermout toe. Roer de speculaaskruiden erdoor en laat 5 minuten zachtjes koken. Zet het vuur uit en roer de vanille erdoor. Proef en breng eventueel op smaak met agave siroop. Verkruimel de speculaasjes erboven en serveer meteen.

 

Breng de amandelmelk aan de kook in een pannetje en voeg de havermout toe. Roer de speculaaskruiden erdoor en laat 5 minuten zachtjes koken. Zet het vuur uit en roer de vanille erdoor. Proef en breng eventueel op smaak met agave siroop. Verkruimel de speculaasjes erboven en serveer meteen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biologische recepten:”

 

Rode bieten met macaroni uit de oven:”

INGREDIENTEN 2 personen
 

300 g bieten
1 scheut olijfolie
1 ui, fijngesnipperd
1/2 tl kummel
peper en zout
1 tl honing
1 laurierblaadje
1 el citroensap of 1 el azijn
handje rozijnen
150 g macaroni
1/2 dl room
blokjes feta of 1 blikje makreel of tonijn
bieslook, vers geknipt
augurkjes in stukjes gesneden

Bereidingswijze:

Schil de rauwe bieten en snijd ze in (heel) kleine blokjes. Fruit de ui in de olie en voeg dan de bietjes toe. Schep het mengsel enkele minuten om. Voeg kruiden en zout toe. Laat met het deksel op de pan alles ongeveer 10 min. smoren. Schep af en toe om en voeg indien nodig iets water toe. Roer dan de rozijnen, citroensap of azijn en honing erdoor en laat nog ongeveer 5 minuten stoven. Kook ondertussen in een pan water met zout de macaroni gaar. Giet de macaroni af en meng er feta, of vis, met de room, bieslook, augurk en bietjes door. Schep het mengsel in een ingevette ovenschaal en deze ruim een half uur in het midden van een voorverwarmde oven op 175 graden

Schil de rauwe bieten en snijd ze in (heel) kleine blokjes. Fruit de ui in de olie en voeg dan de bietjes toe. Schep het mengsel enkele minuten om. Voeg kruiden en zout toe. Laat met het deksel op de pan alles ongeveer 10 min. smoren. Schep af en toe om en voeg indien nodig iets water toe. Roer dan de rozijnen, citroensap of azijn en honing erdoor en laat nog ongeveer 5 minuten stoven. Kook ondertussen in een pan water met zout de macaroni gaar. Giet de macaroni af en meng er feta, of vis, met de room, bieslook, augurk en bietjes door. Schep het mengsel in een ingevette ovenschaal en deze ruim een half uur in het midden van een voorverwarmde oven op 175 graden

 

 

 

 

 

Romige Tomaten - Paprika soep

INGREDIENTEN 6 personen
 

* 1250 gram tomaten
* 1 rode paprika
* 2 wortelen
* 2 aardappelen
* 2 stengels bleekselderij
* 1 klein bosje bosui
* 4 tenen knoflook
* verse basilicum
* 1 theelepel Cayennepeper
* peper en zout
* 2 blokjes kruidenboullon
* 1.5 liter water (zelf even bekijken)
* Alpro Soya cuisine
* peterselie voor garnering

Bereidingswijze

Bereiding: Alle groenten (behalve de tomaat) snijden, schoonmaken en even aan fruiten in een beetje olie. Tomaat en kruiden nog niet toevoegen. Voeg het water toe aan de gefruite groenten met de bouillonblokjes en langzaam laten koken ongeveer 30 minuten. Ontvel alvast de tomaten (dit kan je handig doen als je ze even in kokend water legt en boven en onder even inkruizen ) en snijd de kruiden fijn. Voeg aan het einde van de kooktijd de tomaten en kruiden toe.
Dan nog 10 minuten zachtjes laten pruttelen.
Gebruik de staafmixer of blender om er een mooie gladde soep van te maken.

Als laatste de alpro Soya cuisine toevoegen (niet alles, gebruik een klein beetje voor de garnering). Klein beetje peterselie maakt het helemaal af.