glutenallergie

 

Glutenallergie is een zeldzame allergie tegen één of meerdere eiwitten van het gluten-complex in granen. Het is een gewone allergie die op kan treden tegen diverse sub-eiwitten in dit complex. De verschijnselen zijn gelijk aan die van andere voedselallergieën.

 

• Producten op basis van “gewone granen”:
bloem, meel, grutten (gebroken graankorrels), griesmeel, vlokken, zelfrijzend bakmeel, paneermeel, ontbijtgranen, muesli, mie en gort (gepelde, geslepen en geglansde gerst).
• Gewoon brood, beschuiten, crackers en toast
• Gewoon gebak zoals taarten, wafels, pannenkoeken, koekjes…
• Gewone deegwaren zoals macaroni, spaghetti, vermicelli, tagliatelli.

 

Ook bij deze etenswaren moet je op de verpakking kijken

 

 

Wat mogen kinderen met glutenallergie niet:

 

v  Bereide vleessoorten zoals pasteien, worsten, salami’s.

v  Visconserven in saus

v  Bereide groenten

v  Gebruiksklare sauzen, gebruiksklare groenten in saus en bereide groeten

v  Mosterd, mayonaise, ketchup, pickles

v  Gemengde kruiden

v  Alle bouillons

v  Chocolade- en aanverwante dranken

v  Bereide soepen in blik, glas, pakjes en diepvries

v  Industrieel ijs

v  Bepaalde merken chocolade, snoepgoed, chocopasta, pindakaas, confituur en puddingpoeder

v  Bepaalde merken chips, aperitiefversnaperingen en borrelhapjes

v  Zuivelproducten

Opgelet met schimmelkazen.