glutenallergie
Glutenallergie is een zeldzame allergie tegen één of meerdere eiwitten van het gluten-complex in granen. Het is een gewone allergie die op kan treden tegen diverse sub-eiwitten in dit complex. De verschijnselen zijn gelijk aan die van andere voedselallergieën.
• Producten op basis van “gewone granen”:
bloem, meel, grutten (gebroken graankorrels), griesmeel, vlokken, zelfrijzend bakmeel, paneermeel, ontbijtgranen, muesli, mie en gort (gepelde, geslepen en geglansde gerst).
• Gewoon brood, beschuiten, crackers en toast
• Gewoon gebak zoals taarten, wafels, pannenkoeken, koekjes…
• Gewone deegwaren zoals macaroni, spaghetti, vermicelli, tagliatelli.
Ook bij deze etenswaren moet je op de verpakking kijken
Wat mogen kinderen met glutenallergie niet:
|
v Bereide vleessoorten zoals pasteien, worsten, salami’s. v Visconserven in saus v Bereide groenten |
v Gebruiksklare sauzen, gebruiksklare groenten in saus en bereide groeten v Mosterd, mayonaise, ketchup, pickles v Gemengde kruiden v Alle bouillons v Chocolade- en aanverwante dranken v Bereide soepen in blik, glas, pakjes en diepvries v Industrieel ijs |
v Bepaalde merken chocolade, snoepgoed, chocopasta, pindakaas, confituur en puddingpoeder v Bepaalde merken chips, aperitiefversnaperingen en borrelhapjes v Zuivelproducten Opgelet met schimmelkazen. |